Aktuelnosti

Stručno predavanje - LuxSmart Standalone

Apr 28, 2023

Na stručnom predavanju održanom u subotu, 22. 04. 2023. godine, oftalmolozima iz Srbije, prof. dr Mirko R. Jankov, BA MD PhD (Srbija, Švajcarska) i Lukáš Wencl, IOL trainer, Bausch+Lomb Surgical (Češka Republika) predstavili su Bausch + Lomb LuxSmart, preloaded premium hidrofobno EDOF intraokularno sočivo.

Kad je u pitanju hirurgija katarakte i refraktivna zamena sočiva, sve veći broj oftalmohirurga je posvećen novoj grupi intraokularnih sočiva, kojima je zajedničko da omogućavaju vid na daljinu ekivalentan standardnim monofokalnim sočivima, unapređen nativni vid na srednjoj distanci, manje ili više funkcionalni vid i na blizinu, ali uz značajno manje disfotopsija u odnosu na dosadašnja difraktivna trifokalna ili EDOF sočiva.

Bausch + Lomb LuxSmart je preloaded nedifraktivno EDOF hidrofobno sočivo. Karakteriše ga dizajn koji centralno sadrži EDOF zonu od 2 mm koja se zasniva na Z4 i Z6 sfernim aberacijama, periferno monofokalnu zonu i tranzicionu zonu između njih.

Rezultati studija, prezentovanih do sada, pokazuju da pacijenti sa implantiranim LuxSmart sočivom imaju superiorniju nativnu vidnu oštrinu na blizinu. Nijedan pacijent nije se žalio na prisustvo haloa i rasipanje svetla (starburst), dok se manje od 5% pacijenata žalilo na blago prisustvo zableštenja (glare).