Katarakta

Sve o katarakti - Svi odgovori na jednom mestu

Jun 01, 2023

Šta je katarakta?

Katarakta ili siva mrena predstavlja zamućenje prirodnog sočiva u oku koje napreduje postepeno i dovodi do slabljenja, a u poodmakloj fazi i do potpunog gubitka vida. U početku se manifestuje kao zamućenje vida uz pojačanu osetljivost na svetlost, otežanim raspoznavanjem detalja, a u najgorem slučaju jako lošom vidnom oštrinom i mogućnošću prepoznavanja samo tame i svetla.


Zašto nastaje katarakta?

Urođena katarakta se može javiti kod dece, najčešće kao posledica neke infekcije koju je majka imala tokom trudnoće.


Traumatska katarakta se može javiti kao posledica povrede oka. Ona može biti i posledica nekih zapaljenskih bolesti oka, dugotrajnog uzimanja nekih lekova (koji sadrže kortikosteroide). Traumatska katarakta, ređe, može nastati i kao posledica nakon nekih operacija oka (npr. glaukoma ili ablacije retine).


Staračka katarakta je najčešći oblik katarakte, koja nastaje uglavnom posle 55.-60. godine života. Karakteriše je zamućenje i povećana tvrdoća sočiva koje izaziva slabljenje vida, a često utiče na pojavu kratkovidosti kod osoba koje imaju normalan vid.


Katarakta najčešće napreduje postepeno, a u ređim slučajevima može se razvijati brzo. Ponekad se napredovanje katarakte manifestuje samo padom vidne oštrine na daljinu, jer nastaje kao posledica „zadebljanja“ prirodnog sočiva oka. U ovom stadijumu, problem se, privremeno, može rešiti povećanjem dioptrije u naočarima ili primenom jačeg osvetljenja i lupe. Daljim razvojem bolesti, prirodno sočivo počinje da dobija žutu ili belu boju, a vid sve više slabi. U toj fazi jača dioptrija, odnosno jače svetlo i lupa sve manje mogu biti od pomoći u korekciji vida.


Koji su faktori rizika za nastanak katarakte?


Razlozi nastanka katarakte još uvek nisu u potpunosti razjašnjeni. Neki od faktora koji mogu uticati na bržu pojavu katarakte su:

  • pol (katarakta se češće javlja kod žena 61% slučajeva nego kod muškaraca 39%)
  • dugotrajno korišćenje lekova koji sadrže kortikosteroide
  • dugotrajno i često konzumiranje alkohola i cigareta
  • dijabetes
  • gojaznost
  • prethodne povrede oka i zapaljenje unutrašnjih struktura oka
  • velika izloženost sunčevom i radijacionom zračenju


Kako da prepoznate kataraktu?


Ukoliko imate neki od sledećih simptoma, oni mogu ukazati na postojanje katarakte:

  • zamućen vid
  • preosetljivost na svetlo
  • otežani vid u noćnim uslovima
  • promena u percepciji boja (posebno plave boje)
  • viđenje duplih slika
  • zenica koja spolja ima beličasti i sivi izgled


Preoperativni pregled


Pre operacije katarakte je potrebno uraditi detaljan pregled. Pregled traje oko sat vremena. Glavni cilj je utvrđivanje postojanja faktora rizika za izvođenje operacije, kao i da li je potrebno sprovesti neke dodatne preglede i ispitivanja pre same operacije.


Sam preoperativni pregled nije nimalo štetan za oko. Pre pregleda je potrebno uz pomoć odgovarajućih kapi izvršiti širenje zenica kako bi se pregled lakše obavio. To će dovesti do privremenog zamućenja vida i pojačane osetljivosti na svetlost u trajanju od nekoliko sati dok prestane dejstvao kapi, a zenice se vrate u normalno stanje.


Sam pregled obuhvata:

  • Određivanje vidne oštrine
  • Merenje očnog pritiska
  • Pregled prednjeg i zadnjeg dela oka na biomikroskopu
  • Biometrija oka (određivanje dioptrije intraokularnog sočiva ultrazvučnom biometrijom ili naprednijom i preciznijom metodom optičke biometrije)
  • Ultrazvučni pregled (uvid u stanje unutrašnjih struktura oka, kada se one ne vide zbog guste katarakte)


Na pregledu se pacijent upoznaje sa svim važnim aspektima vezanim za operaciju, ali i postoperativnim oporavkom, preporukama ponašanja nakon operacije, mogućim operativim i postoperativnim komplikacijama.


Pre operacije mora se proveriti i opšte zdravstveno stanje pacijenta. Stoga je neophodno da se urade sledeće pretrage:


Laboratorijske analize


Biohemijske analize krvi, koje se rade ujutro, pre jela. Neophodne su:

  • Kompletna krvna slika
  • Urin
  • Sedimentacija
  • Šećer u krvi


Rezultati ovih analiza validni su 10-14 dana. Neophodno je proslediti ih na uvid očnom lekaru minimum 7 dana pre operacije.


Internistički pregled


Pregled sa EKG nalazom nužan je radi dobijanja dozvole specijaliste za ovu vrstu intervencije. Rezultati internističkog pregleda važe 10-14 dana i takođe je potrebno dostaviti ih oftalmologu minimum 7 dana pre operacije.


Danas postoje oftalmološke ustanove koje su opremljene da izvrše kompletnu preoperativnu pripremu na jednom mestu, za svega nekoliko sati.


Operacija katarakte je jedna od najčešće izvođenih hirurških intervencija na ljudskom telu. Zahvaljujući značajnom napretku medicine i tehnologije, ova operacija je danas sigurna i pouzdana procedura, koja čini više od 80% operativnog programa u savremenim očnim klinikama.


Najsavremenija metoda operacije je ultrazvučna tehnika – fakoemulzifikacija, koja omogućava operaciju katarakte u njenom najranijem stadijumu, sa pojavom prvih smetnji vida, umesto mučnog čekanja da katarakta „sazri“ i prolaska kroz stanje „privremenog slepila“, što je bila neminovnost starih hirurških pristupa.





Intraokularna sočiva


Danas na tržištu postoji veliki broj različitih vrsta intraokularnih sočiva, čijom ugradnjom umesto obolelog prirodnog sočiva, pored osnovne funkcije (normalizacija vida zamenom zamućenog sočiva) utiču i na bolje korigovanje sfernih aberacija i kontrastne senzitivnosti, dodatnu zaštitu žute mrlje od štetnog UV zračenja, uklanjanje dioptrije na blizu i na daleko, uklanjanje astigmatizma – nepravilnog zakrivljenja rožnjače itd.


Tokom operacije uklanja se sadržaj zamućenog očnog sočiva i ugrađuje veštačko sočivo, koje preuzima funkciju prirodnog i ostaje trajno u oku, bez nelagodnosti i osećaja stranog tela. Vrlo je važno precizno izračunavanje dioptrije ovog sočiva jer od toga zavisi dioptrija oka posle operacije.


O sočivu koje će biti ugrađeno u oko, kao i o želji pacijenta da manje ili više bude nezavisan od nošenja naočara posle operacije, odlučuju lekar i pacijent u razgovoru posle obavljenog pregleda. Na osnovu svih merenja izvršenih na pregledu, lekar predlaže pacijentu sočivo koje je najbolje za njega, a konačnu odluku donosi pacijent. Jedno od često ugrađivanih sočiva su Akreos, Envista (premium sočivo) i LuxSmart komanije Bausch and Lomb.


Više o karatakti saznajte u našem besplatnom e-booku: